Forsiden    Aktivitet og organisering  
 
 

Fred, frihet og alt gratis 

Gratisbutikken er nettop hva navnet sier: En butikk hvor alt er gratis! I gratisbutikken kan man ta det en har behov for eller gi bort ting som andre kan ha nytte av. I motsetning til vanlige bruktbutikker er det ingen penger involvert. Det er heller ikke noe krav om at du må gi fra deg noe før du ‘kjøper‘.
Gratisbutikken på Svartlamon drives på dugnad av frivillige.
Den ligger i Strandveien 27A, og har foreløpig åpent hver mandag kl 14-17.

Forbruket i Norge øker og øker. Det samme gjør søppelmengden. Som følge av den økonomiske velstanden majoriteten av nordmenn har opplevd de siste årene har det blitt mer og mer vanlig å bytte ut fullt brukbare gjenstander bare for oppfriskingens skyld. Bruktbutikker er også i vinden og har kunnet øke prisene som en følge av økt kjøpekraft og økt interesse for miljø og resirkulering. I dag er det ofte billigere å kjøpe nytt enn brukt.

Gratisbutikken på Svartlamon drar fokus tilbake til de kjernepoengene med gjenbruk:
Hvorfor kaste fullt brukbare ting?
Og hvorfor betale for noe andre ikke trenger?

Husk: Det du finner i gratisbutikken er der for at andre mener at de som kan ha nytte av tingene skal få det gratis. Videresalg av av disse tingene for å tjene penger er å motarbeide selve grunntanken bak gratisbutikken. Det er utrolig dårlig gjort.

 

Hva kan du finne i Gratisbutikken?

Her kan du finne alt mulig som folk leverer. Bøker, CD`r, klær, kjøkkenredskap, sko, TV, stereo,…etc. Det er alltid noe spennende å finne i Gratisbutikken, så hvis det er noe du trenger, ta turen innom. Er du heldig så finner du det du leter etter og penger er spart.

 

Hva kan du levere og ikke levere i Gratisbutikken?

I utgangspunktet alt som kan brukes. Klær som leveres må være rene og hele. Elektriske artikkler skal være i brukbar stand. Ting som Gratisbutikken ikke kan ta imot er: ski, datautstyr og brukt undertøy. Det er fordi Gratisbutikken ikke får gitt dette videre og ender med å måtte kaste det. Store møbler kan til tider være problematisk for Gratisbutikken å ta imot pga. plassmangel. Ønsker du å levere noe tar du kontakt med de som arbeider bak i butikken(lager).


Kan Gratisbutikken hente og bringe ting?

Nei. Gratisbutikken har ingen mulighet for å hente eller bringe ting.