Det er mange bedrifter og andre foretak på Svartlamon. Flere av foretakene drives på frivillig basis, andre har virksomheten som inntektskilde, dog gjerne med en idealistisk tilnærming.

Gratisbutikken

gratisbutikkencollage

Gratisen er akkurat det den sier, gratis. Vi har åpent én dag i uka, hver mandag fra 17 til 19, og tar imot nye ting i åpningstiden, slikt som klær, kopper og kar, pyntegjenstander, leker, ting og tang. På grunn av plassmangel tar vi ikke imot møbler, ei heller elektriske varer. Bøker har vi foreløpig stopp på, til vi får inn flere hyller.

Gratisen er et tilbud til alle som vil gjenbruke istedenfor å kjøpe nytt. Det er ikke lov å hente ting for å selge videre, eller profitere på annen måte. Via bidrag vi får inn, kjøper vi kaffe og prøver å skape hygge, da vi også ønsker Gratisen skal være et samlingspunkt, hvor vi kan utveksle ideer på gjenbruk og så videre. Kundene våre er fra alle samfunnslag, både norske og utenlandske. Noen kommer på grunn av dårlig økonomi, andre kommer fordi de har en genuin interesse for gjenbruk, og noen kommer fordi de liker å «shoppe». Gratisen er en fin arena for å knytte nye kontakter,  det er mulighet for den gode samtalen, og bli kjent med folk du ellers ikke hadde snakka med. Ta turen, enten for å gi noe nytt-gammelt et nytt hjem, for å avlevere ting og tang du ikke lenger vil ha (men som er i god stand) eller bare for å se og prate med folk!

Svartlamon samvirkelag

samvirkecollage

Dette er en økologisk dagligvarehandel som drives på frivillig basis og som trenger flere frivillige.

Det er flat struktur, alle er velkomne til å fremme forslag om hvordan små og store ting skal gjøres i butikken. Som medlem forplikter man seg til å arbeide 13 skift i løpet av et år, der hvert skift er på tre timer. Hvis man ønsker kan man også ha andre ansvarsoppgaver som innkjøpsansvarlig, økonomiansvarlig, medlemsansvarlig og så videre.

Stikk innom og snakk med dem som sitter der om du er interessert i å bli medlem.

Se Samvirkelagets Facebook-side

Se NRK sin artikkel fra 2010 om landets minste samvirkelag

 

Ivar Matlaus bokkafe

ivarmatlauscollage

Anarkistisk bokhandel og infosjappe

Tirsdag og torsdag – fra ettermiddag og utover kveldstid – er det fasteste tidspunkt du kan besøke Ivar Matlaus på. Ellers skjer det ganske spontant med åpning andre dager iløpet av en uke. Det informeres ofte via facebooksiden; både om begivenheter, åpningstider og andre relevante ting.
Se Ivar Matlaus sin Facebook-side

Ramp

rampcollage

Ramp ble startet av en gjeng Svartlamonitter i 2003. Hit kommer folk fra hele byen for å spise Ramps gode mat, som både er kortreist og hjemmelaget. Mye av råvarene er også økologiske. Om sommeren er det uteservering og Ramp har varierte typer øl til salgs året rundt.

Det er ofte god musikk å høre på Ramp, samt månedlige skiftende kunstutstillinger.

Strandveien 25 A er adressen.

Se Ramp sin Facebook side

-for å se hva som skjer!

 Banana Moon

bananacollage

En liten butikk med et stort utvalg av klær, smykker og ting & tang. De reiser selv til India, og kjøper varene direkte hos småprodusenter, markeder og verksteder.

Se Bananamoon.no

 Nordlys Alveklær

nordlyscollage

Nordlys er norsk design av klær og smykker, laget av Ingeborg Okkenhaug. Nordlys er først og fremst en nettbutikk: www.nordlys.biz med showroom på Svartlamon som åpnes til Events.

Nordlys er drevet med prinsippet kvalitet ikke kvantitet. Klærne og smykkene blir produsert på en bæredyktig måte med miljøvennlige stoffer.

Designet er inspirert av reiser rundt i verden, historie og eventyr. Du kan finne alt fra nydelige ullkåper og lette bomullskjoler til de gode baseplaggene i deilige stoffer. Smykker med edelstener og etnisk inspirerte mønster.Vi åpner vårt showroom etter avtale om du vil komme forbi utenom våre salgsevents.

For booking: nordlys.biz@gmail.com

Se Nordlys.biz

Verkstedhallen

verkstedhallenlobbyencollage

Svartlamons storstue!

 Se Verkstedhallen.no

Lobbyen

lobbyencollage

I forbindelse med Verkstedhallen. Bar med egen scene for mer intime konserter.

Svartlamon barnehage

barnehagencollage2

Barnehagen ble etablert 2007 i de tidligere lokalene til Strandveien Auto. I Svartlamoen barnehage er bærekraft og økologiske prinsipper viktig. Gjenbruk av bygningsmasse, flerbruk og fleksible løsninger var viktige retningslinjer under byggingen. Veggene i barnehagen består av elementer av massivtre. Svartlamon kunst- og kulturbarnehage samarbeider med barnehagene i Det Norske Reggio Emilia-nettverket.

Se Trondheim.kommune.no/svartlamon-bhg/

ReMida – senter for kreativ gjenbruk

remidacollage

ReMida er et kreativt gjenbrukssenter oppkalt etter myten om Kong Midas: alt han berørte ble forvandlet til gull, og moralen er at ønsket om å eie for mye fører til et problem. Alle ReMida- aktiviteter tar utgangspunkt i en bæredyktig utvikling. Senteret samler inn avfall fra lokal industri og inviterer barn og unge inn til å sette avfallet sammen til noe som igjen får en verdi; på ReMida bygges skulpturer og leketøy av ting andre har kastet. Slik lærer barna å se «søppel» med et kreativt blikk -hva kan dette brukes til?- og å verdsette ting man normalt kaster.

ReMida drives av Trondheim kommune og hovedmålgruppen er barn i alle kommunale og private barnehager og skoler, men andre er også velkomne.

Kontakt:

pal.boyesen@trondheim.kommune.no

RAKE

rakecollage

Rake er et arbeidsfellesskap startet i 2011. Det ligger i en nedlagt industribygning ved siden av ReMida. Fellesskapet er innredet med åpne løsninger, og 16 kunstnere og arkitekter har sin daglige arbeidsplass her. I tillegg til å være et arbeidsfellesskap holdes noen ganger åpne arrangementer, som konserter og tegnekurs.

Se Rake.trondheim.no/arbeidsfellesskap

DansiT

danceitcollage

DansiT – Senter for dansekunst i Sør-Trøndelag har siden 2009 hatt produksjonslokaler og kontor i Strandveien 33.  DansiT arbeider for økt aktivitet og synlighet av dansekunst i regionen, og etablerer kontakt mellom regionale, nasjonale og internasjonale utøvere og organisasjoner/institusjoner. DansiT tilbyr blant annet residensopphold for dansekunstnere, administrativ og kunstnerisk bistand til utøvere i produksjon, co-produksjoner, kurs/workshops og PRODA (profesjonell dansetrening). DansiT arrangerer også publikumsrettede aktiviteter som studiovisninger, forestillinger og biennalen Multiplié Dansefestival.

Se Dansit.no

Galleri Blunk

blunkcollage

Blunk er et non-profit utstillingssteddrevet av unge Trondheimskunstnere, de fleste tilknyttet kunstakademiet i byen. Galleri Blunk legger stor vekt på samtidskunst, og skifter ofte utstillingene i sitt ène utstillingsrom.

Se Galleriblunk.com 

Lowlife Tattoo

lowlifecollage2

Se lowlifetattoo.com

 Svartlamon Hardkor

hardkorcollage

Mannskor med stor forkjærlighet for gamle punk-slagere og ubåtbunkeren Dora.

«Hardkorets repertoar e ganske variert, og spenne fra 1500-talls drikkevisa og sørafrikansk korsang, via Knutsen & Ludvigsen te klassikera fra rock- og punktradisjon. Kore benytte sæ åsså i utstrakt grad av kormedlemmans egne tæksta og arrangsjemang.

Hardkorets kanskje mest kjente låt e «Rævsprekka», sunge med grov tækst over samme melodi som «Telefonkatalogen». Denne sangen har koret opptrådt med i diræktesendinga på henholdsvis P1 og Kanal 24.»

 Svartlamon Damekor

damekoretcollage

Svartlamon Damekor er en styggpen ungdommelig aldrende gjeng med knallmjuke og tøffe damer som siden april 2010 har samlet strupene i skjønt kaos.

 Svartlamon Sjakklag

Svartlamon Solidaritetspott

Solidaritetspotten ble startet av Svartlamon beboerforening i 2001 og består av en månedlig donasjon fra alle husstander på Svartlamon. Formålet er å yte økonomisk støtte til politisk, sosialt, miljøfremmende arbeid, eller til andre formål som Svartlamon beboerforening ønsker å vise solidaritet med. Søknader behandles 4 ganger pr år av beboermøtet. Beboermøte er et månedlig styringsorgan av og med beboerne på Svartlamon og det er dette som utgjør Svartlamon beboerforening . Vi gjør oppmerksom på at behandlingstid vil variere fra 1-3 måneder. Søknader kan sendes til solidaritetspotten@gmail.com